torstai 20. joulukuuta 2012

Hobitti - odottamaton matka


The Hobbit: An Unexpected Journey (Hobitti – odottamaton matka) (HFR 3D) (2012)
Ohjaus: Peter Jackson
Käsikirjoitus: Fran Walsh, Philippa Boyens, Peter Jackson, Guillermo del Toro
Näyttelijät: Martin Freeman, Ian McKellan, Richard Armitage, Ken Stott, Graham McTavish, William Kircher, James Nesbitt, Stephen Hunter, Dean O'Gorman, Aidan Turner, John Callen, Peter Hambleton, Jed Brophy, Mark Hadlow, Adam Brown, Ian Holm, Elijah Wood, Hugo Weaving, Cate Blanchett, Christopher Lee, Andy Serkis, Sylvester McCoy, Barry Humphries, Jeffrey Thomas, Michael Mizrahi, Lee Pace, Manu Bennett, Conan Stevens, John Rawls, Benedict Cumberbatch
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 292
Pisteet: ****½
Hieno paluu Keski-Maahan.
Juhliessaan 111. syntymäpäiväänsä, hobitti Bilbo Reppuli (Ian Holm) alkaa kirjoittamaan sisarenpojalleen Frodolle (Elijah Wood) matkastaan, jonka teki 60 vuotta aiemmin. Hiljaiselosta Konnussa nauttinut viisikymppinen Bilbo (Martin Freeman) sai nimittäin odottomattoman vieraan, vieraan joka houkutteli hänet elämänsä seikkailulle. Odottomaton vieras oli velho Gandalf Harmaa (Ian McKellan), jonka aikeena oli saada Bilbo liittymään Thorin Tammikilven (Richard Armitage) johtamaan kääpiöseurueeseen. Kääpiöt olivat matkalla kohti kotimaataan Ereboria, jonka lohikäärme Smaug vei heiltä vuosia aiemmin ja varasti samalla heidän kulta-aarteensa. Kääpiöt olivat siitä lähtien vaeltaneet pitkin Keski-Maata vailla vakituista kotia. Tarkoituksena oli varastaa kulta-aarteet takaisin ja sitä varten he tarvitsivat "voron", jonkun joka auttaisi heitä varastamaan aarteet Smaugin valvovan nenän alta. Bilbo ei kuitenkaan ollut varas, eikä edes halukas lähtemään seikkailuun. Jokin sai hänet kuitenkin liittymään Thorinin kääpiöseurueeseen ja lähtemään matkalle, joka muuttaisi hänen elämänsä täysin.
Peter Jackson alkoi vuonna 1995 suunnitella elokuvatrilogiaa J.R.R Tolkienin kirjoittamien Keski-Maa-kirjojen pohjalta. Ensimmäinen osa oli tarkoitus tehdä Hobitti eli sinne ja takaisin -kirjan pohjalta ja kaksi muuta osaa Taru Sormusten herrasta -kirjojen pohjalta. Hobitin filmausoikeuksista ei kuitenkaan päästy sopuun, joten Peter lähti tekemään elokuvatrilogiaa pelkästään Taru sormusten herrasta -kirjojen pohjalta. Kyseinen trilogia valmistuikin lopulta vuosien 2001-2003 aikana ja siitä tuli maailmanlaajuinen menestys. Kiinnostus Hobitin tekemiseen heräsi menestyksen jälkeen, mutta kuvaussuunnitelmat pistettiin jäihin kun Peter Jackson haastoi vuonna 2005 Taru sormusten herrasta -trilogian tuottaneen New Line Cinema-studion oikeuteen trilogian ensimmäisen osan oheistuotteiden ja videopelien voitonjaosta. Asiaa ratkottiin oikeudessa asti ja lopulta vuonna 2007 asia saatiin ratkaistua ja Hobitin suunnittelu aloitettiin todenteolla.
MGM-studio teki yhteystyösopimuksen New Line Cineman kanssa ja tarkoitus oli tehdä kaksi elokuvaa, joista ensimmäinen tehtäisiin Hobitti eli sinne ja takaisin -kirjan pohjalta ja toinen elokuva yhdistäisi Hobitti ja Taru sormusten herrasta kertomukset yhtenäisiksi. Peter Jackson päätti toimia pelkästään tuottajana ja käsikirjoittajana. Elokuvien oli tarkoitus valmistua vuosina 2011 ja 2012. Vuonna 2008 Tolkienin perikunta haastoi New Line Cineman oikeuteen sopimusrikkomuksista ja vaati peräti 220 miljoonan dollarin korvauksia. Hobitin kuvauksien aloittaminen oli vaarassa viivästyä sen takia. Kiista saatiin kuitenkin ratkaistua vuonna 2009. Kiistan ollessa vielä kesken palkattiin Guillermo del Toro ohjaajaksi ja muutoinkin suunnittelua jatkettiin siinä uskossa että kuvaukset saataisiin pian käynnistymään. MGM-studion talousvaikeudet johtivat kuitenkin siihen ettei kuvauksia saatu käynnistettyä kuin vasta vuoden 2011 maaliskuussa.
Viivästysten takia Guillermo del Toro päätti jättää ohjaajan tehtävät ja sen takia Peter Jackson taas päätti palata ohjaajaksi. Ennen kuvausten aloittamista harmia aiheutti myös Uuden-Seelannin näyttelijäliiton julistama boikotti elokuvalle, jonka takia kuvaukset aiottiin siirtää johonkin muuhun maahan. Uuden-Seelannin hallitus muutti kuitenkin paikallista työlainsäädäntöä niin ettei vastaavanlainen boikotti ole enää mahdollinen. Kuvaukset käynnistyivät lopulta 21. maaliskuuta Uudessa-Seelannissa, jossa myös Taru sormusten herrasta -trilogia kuvattiin reilu kymmenen vuotta aiemmin. Heinäkuussa 2011 kuvauksia tehtiin myös Englannissa Pinewood-studioilla. Elokuun lopulla kuvauksia jatkettiin Uudessa-Seelannissa. Pääkuvaukset saatiin valmiiksi 6. heinäkuuta 2012, kuvauspäiviä oli tuolloin takana 266. 30. heinäkuuta Peter ilmoitti kuitenkin että elokuvia onkin tulossa yhteensä kolme. Välillä päätettiin jo että molemmat elokuvat tehdään pelkästään Hobitti eli sinne ja takaisin -kirjan pohjalta ja suunnitelmat yhdistää tarina toisessa elokuvassa Taru sormusten herrasta -trilogian kanssa taas päätettiin unohtaa. Kuvausten jälkeen Peter siis kuitenkin päätti että materiaalia on tarpeeksi kolmeen elokuvaan mikäli tehtäisiin vielä hieman lisäkuvauksia myöhemmin. Lisäkuvausten kuvausajankohta ei ole vielä selvinnyt.
Hobitti-trilogian ensimmäinen osa Hobitti – odottamaton matka sai ensi-iltansa 28. marraskuuta Uudessa-Seelannissa, mutta varsinaisesti elokuvateattereihin se saapui 12. joulukuuta alkaen, muutamissa maissa vasta 14. joulukuuta. Täällä Suomessa ensi-ilta oli 12. joulukuuta. Vielä on liian aikaista sanoa kuinka hyvin elokuva tulee lopulta menestymään taloudellisesti, mutta iso menestyselokuva se on jo kuitenkin nyt. Yhdysvalloissa elokuva keräsi ensi-iltaviikonloppunaan 84 miljoonaa dollaria ja rikkoi aiemmat joulukuun kassatuloennätykset. Tulojen uskottiin nousevan kuitenkin peräti 100 miljoonan dollarin luokkaan, joten hieman siis jäätiin parhaasta mahdollisesta tuloksesta. Täällä Suomessakin elokuva nousi katsotuimmaksi elokuvaksi. Kokonaistulojen uskotaan nousevan maailmanlaajuisesti noin miljardiin dollariin, mutta jäävän kuitenkin vajaaksi Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluun keräämästä 1,1 miljardin tuloista.
Lähdin katsomaan Hobitti – odottamaton matkaa melko alhaisin odotuksin. Kriitikot lyttäsivät elokuvan arvosteluissaan melkoisen yksimielisesti ja yksi suurimmista ongelmista tuntui olevan uusi HFR 3D-tekniikka, jolla elokuva kuvattiin. Normaalin 24 kuvausnopeuden sijaan 48 kuvausnopeudella digitaalisesti kuvattu elokuva näyttää kuulemma liian videomaiselta ja saa pahimmillaan katsojan pahoinvoivaksi. Näin ainakin jos uskoo hifistelijöitä ja netissä pyörineitä huhuja. En ole nähnyt vielä yhtään 3D-tekniikalla kuvattuja elokuvia elokuvateatterissa, ainoastaan kotioloissa vanhalla 3D-tekniikalla, joten mitään vertailuja en voi tehdä muihin 3D-elokuviin. Elokuvan alku menikin aika pitkälti 3D-tehosteita ihmetellessä ja 3D-laseihin totutellessa. Käytän jo muutenkin silmälaseja, joten kaksien lasien pitäminen päällekkäin on todella ikävän tuntuista, varsinkin kun 3D-lasit ovat melkoisen painavat. Tästä syystä elokuvan jälkeen tunsinkin lievää päänsärkyä. Elokuvaa katsoessa päänsärkyä ei niinkään tuntunut, lähinnä vain lasien epämukavuus.
Uuteen 3D-tekniikkaan tottui kuitenkin melko nopeasti ja elokuva vei mennessään. Alkukohtaus jossa Bilbo kohtaa kääpiöseurueen jäsenet ensimmäistä kertaa ei vielä ollut hirveän mieleenpainuva, oikeastaan tunnelma oli aika pitkälti kateissa. Mutta siinä vaiheessa kun lähdettiin oikeasti matkalle kohti Ereboria, alkoi tunnelmakin löytyä ja musiikkikin oli samaa kuin Taru sormusten herrasta elokuvissa. Uuttakin musiikkia toki kuultiin, kääpiöseurueen tunnusmusiikki jäi etenkin mieleen ja nousee kyllä sormussaattueen tunnusmusiikin veroiseksi klassikoksi. Kuva näytti toki paikoin videomaiselta, minkä huomasi etenkin alussa. Tuli jopa mieleen että tämähän näyttää samalta kuin kotimaiset elokuvat, halvasti lavasteissa kuvatulta. 3D-lasit tummentavat kuvaa jonkin verran ja tästä johtuen videomaisuutta ei huomannutkaan kuin lähinnä muutamissa kohtauksissa ja lopulta videomaisuuden unohti kokonaan, mitäpä siihen takertumaan. Ilmeisesti monet kriitikot ovat jääneet kummastelemaan vain tätä asiaa ja unohtaneet varsinaisen elokuvan seuraamisen. Sen verran täytyy todeta vielä 3D-tekniikasta että mieluummin katson elokuvat kyllä edelleen ihan perinteisesti 2D:nä, mutta jos 3D-lasit saadaan kevyemmiksi ja kenties kokonaan pois häiritsemästä niin kyllähän näitä 3D-elokuvia voi toki aina silloin tällöin katsella.
Hieman heikon alun jälkeen elokuva alkoi siis rullaamaan hienosti. Uudet hahmot olivat pääasiassa toimivia ja vanhat tutut hahmot nostattivat tunnelmaa. Muutaman tutun hahmon mukanaolo tosin oli turhaakin, etenkin Elijah Woodin esittämän Frodon. Tosin hänen mukanaolonsa selittyy sillä että kolmannessa osassa näytetään luultavasti pieni yhteys Taru sormusten herrasta elokuviin. Tässä sitä yhteyttä ei tavallaan vielä tullut ja senpä takia Frodon mukanaolo oli jopa hieman häiritsevää. Juoni kulki melko yksiviivaisesti kohti Ereboria, jonne päästään kuitenkin vasta seuraavassa osassa. Tässä kohdattiin vasta matkan alkuvaikeudet, joita kuitenkin piisasi melkoisesti mm. peikkojen, kivijättiläisten, hiisien ja örkkien muodossa. Seurue käväisee myös Rivendellissä tapaamassa Hugo Weavingin esittämän Elrondin ja Cate Blanchettin esittämän Galadrielin. Mukana on myös Christopher Leen esittämä velho Saruman Valkoinen ja uutena tuttavuutena Sylvester McCoyn esittämä eläimiä rakastava velho Radagast Ruskea, josta tuli mieleen Rölli-peikko. Hieman oudosti toteutettu hahmo linnunpaskoineen, mutta lopulta kuitenkin varsin mainio.
Kääpiöseurueesta esille pääsi kunnolla vasta vain muutama hahmoista, jatko-osissa heistä saataneen enemmän irti. Parhaiten mieleen jäi tietysti Richard Armitagen esittämä Thorin Tammikilpi, joka pääsi kunnolla oikeuksiinsa elokuvan lopussa taistellessaan Manu Bennettin esittämää örkkikomentaja Azogia vastaan. Ken Stottin esittämä Balin jäi myös hyvin mieleen ollessaan joukon vanhin. Graham McTavishin esittämä Dwalin taas jäi mieleen jo pelkästään ulkonäkönsä takia. James Nesbittin esittämä Bofur taas oli kenties joukon lämminhenkisin heppu. Aidan Turnerin esittämä Kili ja Dean O'Gormanin esittämä Fíli taas olivat joukon ihmismäisimmän näköiset ja saivat ihan kivasti ruutuaikaa Bilbon kanssa peikkoja ihmetellessään. Adam Brownin esittämä Ori oli joukon hölmöimmän näköinen ja pisti mukavasti siksi silmään. Eikä tietysti pidä unohtaa Stephen Hunterin esittämää läskiä Bomburia, joka toi kivasti huumoria ruokailukohtauksillaan. Muut seurueen jäsenet jäivät vielä melkoisen huomaamattomiksi. Mainita voi toki Noria esittäneen Jed Brophyn, joka muistetaan parhaiten Peter Jacksonin ohjaamasta Braindeadista.
Ian Holm nähtiin jälleen vanhan Bilbon roolissa ja nuorempaa Bilboa esitti hienosti Martin Freeman, joka tunnetaan parhaiten tällä hetkellä Uusi Sherlock -tv-sarjasta, jossa esittää John Watsonia. Samassa sarjassa Sherlock Holmesia esittävä Benedict Cumberbatch puolestaan nähtiin tässä Synkmetsän pahana Noitana ja seuraavassa osassa Hobitti: Smaugin autioittama maa hän toimii myös lohikäärme Smaugin äänenä. Muista näyttelijöistä voi mainita vielä Barry Humphriesin, joka nähtiin hiisien johtaja Iso hiiden roolissa. Eikä tietysti pidä unohtaa Klonkkua, jonka esiintymissuorituksesta vastasi elokuvan apulaisohjaajanakin toiminut Andy Serkis, vaikkakin hahmo oli muutoin täysin tietokoneella luotu aivan kuten Taru sormusten herrasta -elokuvissakin. Kriitikot ovat kehuneet erityisesti Bilbon ja Klonkun kohtaamista, mutta ei se kohtaus mielestäni nyt ihan niin hieno ollut, vaikka hyvä toki olikin. Pidin paljon enemmän sen jälkeisestä tulipalo- ja kotkakohtauksesta sekä myös hiisikohtauksesta. Näiden kohtausten tehosteet olivat etenkin hienoa katseltavaa.
Hobitti – odottamaton matka on vasta alkusoitto Hobitti-trilogialle ja elokuvan päätyttyä jäikin lähinnä fiilis että tahtoisi nähdä seuraavan osan heti perään. Sitä joutuu odottelemaan kuitenkin vielä lähes vuoden verran ja kolmas osa taas saapuu teattereihin kesällä 2014. Niitä odotellessa tämä ensimmäinen osa on katsottava vähintään kerran uudestaan. Tulossa on ilmeisesti myös pidennetyt dvd/blu-ray-julkaisut kaikista osista, joten Keski-Maahan pääsee vierailemaan vielä montaa kertaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti