keskiviikko 19. syyskuuta 2012

People Like Us


People Like Us (2012)
Ohjaus: Alex Kurtzman
Käsikirjoitus: Alex Kurtzman, Roberto Orci, Jody Lambert
Näyttelijät: Chris Pine, Elizabeth Banks, Michael Hall D'Addario, Michelle Pfeiffer, Olivia Wilde, Mark Duplas, Sara Mornell, Philip Baker Hall, Jon Favreau
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 243
Pisteet: ***½
Hyvä draama.
New Yorkissa yritysten välistä vaihtokauppaa työkseen tekevä Sam (Chris Pine) munaa tavaratoimituksen kanssa ja on joutumassa sen takia pian suuriin vaikeuksiin ja tulee tarvitsemaan runsaasti rahaa. Kotiinsa mennessään hän saa kuulla tyttöystävältään Hannahilta (Olivia Wilde) että hänen isänsä, tunnettu musiikkituottaja Jerry on kuollut Los Angelesissa syöpään. Sam ei ollut läheinen isänsä kanssa eikä haluaisi edes mennä hänen hautajaisiinsa ja saapuukin paikalle myöhässä, mikä pahoittaa hänen äitinsä Lillianin (Michelle Pfeiffer) mielen. Myöhemmin Sam saa kuulla perheen asioista vastanneelta lakimieheltä (Philip Baker Hall) ettei hänen isänsä jättänyt hänelle yhtään rahaa perintönä, ainoastaan laajan vinyylikokeolmansa ja mysteerisen parranajosettikassin. Kassin sisältä Sam löytää yllätyksekseen 150 tuhatta dollaria rahaa käteisenä ja isänsä kirjoittaman viestin, jossa pyytää häntä toimittamaan rahat Josh Davis-nimiselle henkilölle tiettyyn osoitteeseen ja "pitämään heistä huolta". Sam aikoo tietysti pitää rahat itsellään ratkaistakseen ongelmansa kertaheitolla, mutta lähtee kuitenkin mielenkiinnosta ottamaan selvää kenelle hänen pitäisi rahat tuosta vain antaa. Josh (Michael Hall D'Addario) osoittautuu 11-vuotiaaksi pojaksi jonka yh-äiti Frankie (Elizabeth Banks) taas osoittautuu Jerryn tyttäreksi, eli Samin sisarpuoleksi, josta hän ei ollut tiennyt mitään. Saadakseen tietää enemmän heistä, Sam ystävystyy heidän kanssaan muttei kerro kuka oikeasti on. Lopulta hänen on päätettävä ollako itsekäs vaiko autettava myöskin rahan tarpeessa olevaa sisartaan ja sisarenpoikaansa.
Tästä olin jo ihan positiivisia arvosteluja lukenutkin, mutta yllätti siltikin aika täysin. Ohjaaja Alex Kurtzman aloitti elokuvauransa käsikirjoittamalla Sam Raimin tuottamia tv-sarjoja Hercules, Xena ja Jack of All Trades (joissa toimi myös osittain tuottajana), joista siirtyi tuottamaan ja käsikirjoittamaan J.J. Abramsin luomaa Alias tv-sarjaa. Tv:n puolella mies on käsikirjoittajanut ja tuottanut myös sarjoja Fringe – rajamailla ja Havaiji 5-0. Elokuvapuolella Alex on käsikirjoittanut elokuvat The Island, Zorron legenda, M:I III – Vaarallinen tehtävä 3, Transformers, Star Trek, Transformers: Kaatuneiden kosto, Cowboys & Aliens sekä tulevan Star Trekin jatko-osan. Hän myös korjaili Watchmenin käsikirjoitusta. Lähes aina hän työskentelee yhdessä jo kouluajoiltaan tuntemansa Roberto Orcin kanssa. Kaksikon työstämät elokuvat ovat tuoneet kassatuloja yhteensä noin 3 miljardin dollarin edestä, eli kaksikon voi sanoa olevan menestynyt. Tämä People Like Us oli Alexin ensiohjaus, tosin hän oli ohjannut jo aiemmin Aliaksen yhden jakson ja talkshowin New Day. Mitään älyttömiä summia hänelle ei kuitenkaan annettu, sillä budjetti oli vain 16 miljoonaa dollaria, mutta varsin pienen budjetin elokuvaksi tämä on kyllä suunniteltukin.
Chris Pine tekee hyvän roolisuorituksen Samina, itsekkäänä miehenä, joka vihasi isäänsä ja tahtoisi vain häipyä rahojen kanssa, muttei voi olla tutustumatta sisarpuoleensa ja sisarenpoikaansa. Elizabeth Banks on myös roolissaan hyvä ja vakuuttavan roolisuorituksen tekee myös Samin äitiä esittävä Michelle Pfeiffer. Joshia esittävä Michael Hall D'Addario ei onneksi ollut mikään ärsyttävä napero vaan ihan hyvä myöskin roolissaan. Perhesuhteita selvitellään tunteikkaasti ja pääosin myös uskottavasti, tosin välillä meinattiin mennä liikaakin lällyilyn puolelle. Mitään suurta menestystä elokuvasta ei tullut, sillä kassatuloja se keräsi vain reilut 12 miljoonaa dollaria. Dvd/blu-ray-myynti ja vuokraus varmasti nostavat tulot kuitenkin plussan puolelle, joten ihan flopista ei voida puhua. Hyvä elokuva, muttei kuitenkaan lähellekään loistava.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti