torstai 6. syyskuuta 2012

Judge Dredd - tuomari


Judge Dredd (Judge Dredd – tuomari) (1995)
Ohjaus: Danny Cannon
Käsikirjoitus: William Wisher Jr., Steven E. De Souza
Näyttelijät: Sylvester Stallone, Armand Assante, Rob Schneider, Diane Lane, Jürgen Prochnow, Max von Sydow, Joan Chen, Balthazar Getty, Joanna Miles, Maurice Roëves, Ian Dury, Christopher Adamson, Ewen Bremner, Peter Marinker, Martin McDougall, James Remar, Scott Wilson
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 228
Pisteet: **
Kolmannella vuosituhannella suurin osa maasta on muuttunut elinkelvottomaksi. Ihmiset ovat ahtautuneet valtaviin megakaupunkeihin, joissa perinteinen lakisysteemi on korvattu tuomareilla, jotka toimivat sekä poliiseina, tuomareina, valamiehinä että myös teloittajina samanaikaisesti. Yksi tunnetuimmista ja pelätyimmistä tuomareista on Dredd (Sylvester Stallone), joka kitkee rikollisuutta Mega City Ykkösessä armotta ja kovin ottein. Kun Dredd tuomitaan syyttömänä häntä julkisesti arvostelleen reportterin murhasta ja passitetaan Aspenin vankilaan loppuelämäksi, on hänen paettava, etsittävä oikea murhaaja ja puhdistettava maineensa. Apua Dredd saa vankilaan tuomitsemaltaan hakkeri Herman Fergusonilta (Rob Schneider), oppi-isältään tuomari Fargolta (Max von Sydow) ja ystävältään tuomari Hersheyltä (Diane Lane).
Judge Dreddin hahmo seikkaili ensimmäistä kertaa 2000 AD-sarjakuvan kakkosnumerossa vuonna 1977. John Wagnerin luoma hahmo on yksi Iso-Britannian tunnetuimmista sarjakuvahahmoista vaikkakin seikkailee siis tulevaisuuden Amerikassa. Sarjakuvaan en ole valitettavasti koskaan oikeastaan tutustunut, tainnut yhden numeron joskus lukaista, joten mikään hahmon asiantuntija en ole. Sarjakuvien lisäksi hahmo on seikkaillut myös tässä elokuvassa, jossa hahmoa esittää Sylvester Stallone. Alunperin Arnold Schwarzeneggerin piti esittää hahmoa Tim Hunterin ohjaamassa elokuvassa, mutta kun se ei toteutunut niin roolia tarjottiin siis Stallonelle, joka ei ollut sarjakuvasta edes kuullut ennen tarjousta. Stallone lähtikin tekemään elokuvaa samalla tyylillä kuin aiempia toimintarymistelyitään, joista viimeisimpinä oli valmistunut Demolition Man ja Spesialisti.
Stallone ei ymmärtänyt mikä hahmossa vetosi sarjakuvan faneihin ja jätti tietysti hahmolle ominaisen kypärän käytön lähes kokonaan pois elokuvasta. Sarjakuvassahan hahmoa ei juuri edes nähdä ilman kypärää. Tähän asiaan oli tietysti sanomista myös tuottajilla, jotka halusivat tähtinäyttelijän koko pärstän tietysti näkyvän. Ohjaajaksi palkattiin Danny Cannon, joka riiteli Stallonen kanssa lähes koko kuvausten ajan ja Stallone teki lopulta lähes kaikki päätökset miten kuvaukset hoidettaisiin. Alunperin ohjaajaksi oli ehdolla myös Richard Donner, Richard Stanley ja meitin oma Renny Harlin, mutta he tajusivat kieltäytyä pestistä.
Elokuva valmistui kaikkien vaiheiden jälkeen vuonna 1995 ja menestyi tietysti varsin heikosti. Noin 70 miljoonaa dollaria maksanut elokuva keräsi kassatuloja vain reilut 113 miljoonaa dollaria, eli pääsi kyllä omilleen muttei ollut siis mikään menestys. Judge Dredd – tuomarin myötä alkoikin Sylvester Stallonen 90-luvun alamäki, jota kesti oikeastaan aina Rocky Balboaan asti, siis vuoteen 2006. Nythän mies on jälleen noussut lähes entiseen loistoonsa tahkomalla rahaa Rambolla ja The Expendables-elokuvillaan. Ei Stallone tosin missään vaiheessa suoraan videolevitykseen menneisiin tusinatoimintaleffoihin vajonnut kuten Steven Seagal, Jean-Claude Van Damme ja Dolph Lundgren tekivät, eli vähän eriluokan alamäestä oli kyse kuin heillä. Tämä Judge Dredd – tuomari on kuitenkin selkeästi hänen uransa heikoimmista tapauksista, ei tosin kuitenkaan sieltä aivan paskimmasta päästä.
Alkupuolella tässä oli hieman yritystä, mutta varsinkin lopussa homma lähti lopullisesti lapasista. Stallone on itsekin haukkunut elokuvaa vuosia myöhemmin, ei tosin edelleenkään tunnu tajuavan mikä meni oikeasti pieleen. Sarjakuvahahmon luonut Wagner taas ei pidä tässä ollutta hahmoa edes samana kuin hänen sarjakuvissaan on. Syksyllä 2012 on saamassa ensi-iltansa myös toinen elokuvaversio sarjakuvahahmosta nimellä Dredd 3D, jossa hahmoa esittää Karl Urban. Tällä kertaa kypärän on luvattu pysyvän päässä oikeastaan koko elokuvan ajan ja ilmeisesti muutoinkin on tajuttu vähän mistä hahmossa on oikeasti kyse. Traileritkin lupaavat selkeästi lupaavampaa menoa ja Ma-Ma pahisroolissa nähtävä Lena Headey vaikuttaa myös olevan hyvässä vedossa. Ihan mielenkiinnolla voi siis odotella sitä versiota, kunhan ei liikoja odota.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti