tiistai 4. syyskuuta 2012

Blu-ray: Ghostbusters - haamujengi


Ghostbusters (Ghostbusters – haamujengi) (1984)
Ohjaus: Ivan Reitman
Käsikirjoitus: Dan Aykroyd, Harold Ramis
Näyttelijät: Bill Murray, Dan Aykroyd, Sigourney Weaver, Harold Ramis, Rick Moranis, Annie Potts, William Atherton, Ernie Hudson, David Margulies, Steven Tash, Jennifer Runyon, Slavitza Jovan, Michael Ensign, Alice Drummond, Jordan Charney
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 225
Blu-ray-tiedot:
Julkaisija: Sony Pictures Home Entertaiment
Julkaisumaa: Suomi
Alue: A, B, C (aluekooditon)
Levyjä: 1
Kesto: 105 min
Kuva: 1080p Full HD 24fps, 16x9 2.40:1 anamorfinen
Ääni: Dolby TrueHD 5.1
Kielet: Englanti, Italia
Teksitykset: Suomi, Tanska, Norja, Ruotsi, Englanti, Hindi, Italia
Extrat: Kuva-kuvassa haastatteluja ja triviaa, minidokumentteja, valokuvagalleria, videopelin making of ja preview, kommenttiraita, poistettuja kohtauksia, kuvakäsikirjoituksia, trailereita, jne
Pisteet:
Elokuva: ****½
Kuva: ****
Ääni: ****½
Extrat: ****
Who ya gonna call? Ghostbusters!
Kolme yliluonnollisia tieteitä tutkivaa tiedemiestä, tohtori Peter Venkman (Bill Murray), tohtori Raymond Stantz (Dan Aykroyd) ja tohtori Egon Spengler (Harold Ramis) saavat potkut vakituisista yliopistoviroistaan ja päättävät perustaa oman yrityksen ja kutsuvat itseään haamujengiksi. Tarkoituksena on vangita haamuja ja muita yliluonnollisia olentoja. Ensimmäisenä asiakkaana on sellisti Dana Barrett (Sigourney Weaver), jonka jääkaapissa on ovi toiseen ulottuvuuteen. Venkman rakastuu Danaan ja lähtee tutkimaan jääkaappia, muttei löydä mitään epätavallista ja haluaa lähinnä päästä Danan pöksyihin. Tästä loukkaantunut Dana ajaa hänet tiehensä. Vanhalle paloasemalle yrityksensä pystyttänyt haamujengi alkaa kuitenkin saada lopulta ihan oikeastikin hommia, sillä yliluonnollisia olentoja alkaa näkyä päivä päivältä enemmän. Venkmanin johdolla kolmikosta tulee julkkiksia heidän jahdatessaan ja vangitessaan haamuja ympäri New Yorkia. He myös palkkaavat avukseen neljännen haamujengiläisen, Winston Zeddmoren (Ernie Hudson), joka uskoo mihin tahansa kunhan siitä maksetaan palkkaa. Pian heille alkaa myös valjeta haamujen runsauden syy, sillä Dana Barrettin kämpästä on tosiaan yhteys toiseen ulottuvuuteen ja toiselta puolelta on tulossa meidän maailmaan demoniolento nimeltä Zuul, jonka tarkoituksena on vapauttaa palvomansa muodonmuuttajajumala Gozer ottamaan maailma haltuunsa. Haamujengiläisten onkin pelastettava New York ja koko maailma hirveältä tuholta.
Hieman oli jo aika kullannut muistot, sillä aivan niin loistava tämä Ghostbuster – haamujengi ei ollut kuin muistelin. Lapsena nähtynä tämä iski erittäin lujaa ja onkin ollut siitä lähtien yksi lempielokuvista. Täysiä pisteitä en kuitenkaan enää pysty antamaan ainakaan tämän katselukerran yhteydessä. Todella mainiosta elokuvasta on kuitenkin kyse. Erikoistehosteetkin ovat paikoin yllättävän toimia yhä tänäkin päivänä. Muutamassa kohdin tosin näkyi liiankin selvästi miten tehosteet oltiin tehty. Musiikit, etenkin teemabiisi, ovat erinomaisia ja nostattavat tunnelmaa entisestään. Ihan tarkkaan en muista milloin elokuvan ensimmäisen kerran näin, mutta ilmeisesti kun se esitettiin televisiossa ensimmäisen kerran 30. toukokuuta 1990. Elokuvahan valmistui jo vuonna 1984, jolloin se sai ensi-iltansa Suomessa 14. joulukuuta. Yhdysvalloissa jo kesällä ensi-iltansa saanut elokuva pysyi katsotuimpana elokuvana seitsemän viikkoa putkeen ja onnistui vielä senkin jälkeen nousemaan takaisin katsotuimmaksi parina viikkona. 30 miljoonaa dollaria maksanut elokuva keräsi lopulta kassatuloja maailmanlaajuisesti 229 miljoonaa dollaria ja myöhemmin nosti tulot 291 miljoonaan dollariin uusintajulkaisuiden myötä. Ghostbuster – haamujengi onkin 80-luvun menestynein komediaelokuva.
Elokuvan jatko-osa, vuonna 1989 valmistunut Ghostbusters 2 – Haamujengi 2 ei ollut läheskään yhtä onnistunut, ihan katsottava kuitenkin. Pitkään on ollut puhetta myös kolmannesta osasta, jossa alkuperäiset näyttelijät nähtäisiin mahdollisesti pienissä sivurooleissa, mutta Bill Murray ei ole halunnut lähteä siihen ainakaan vielä mukaan, joten kehittely on tyrehtynyt siihen. Tuoreimpien tietojen mukaan käsikirjoitusta oltaisiin vielä parantelemassa ja Murraykin alkaa jo hieman lämpenemään elokuvan tekemisen kannalle. Tätä ensimmäistä osaa katsellessa kyllä kävi mielessä että nykyään saataisiin tehtyä ainakin tehosteiden osalta huikean paljon parempaa jälkeä ja ihan siinäkin mielessä olisi mielenkiintoista kolmas osa vielä tehdä. Toisaalta kolmannen osan käsikirjoitusta tekevät Dan Aykroyd ja Harold Ramis eivät ole hirveästi mitään järkevää saaneet aikaiseksi 80-luvun huippuvuosiensa jälkeen, joten kenties joidenkin muiden pitäisi ottaa tehtävä hoitaakseen heidän sijaan. Kuka tai ketkä olisi sopivia, se onkin jo ihan eri juttu. Ohjaaja Ivan Reitman on ainakin parhaillaan kehittelemässä Identtiset kolmoset elokuvaa, joka on jatko-osa Identtiset kaksoset elokuvalle. Itävaltalaissyntyisen Arnold Schwarzeneggerin ja pikkuruisen Danny DeViton veljeksi paljastuu siinä ilmeisesti mustaihoinen Eddie Murphy. Jos Ghostbusters 3:sen idea on jotain samaa tasoa, niin kenties paras unohtaa koko juttu.
Elokuva on julkaistu myös blu-raylla, jolta itsekin sen katselin. Kuvan- ja äänenlaadut ovat elokuvan valmistumisvuoteen nähden erinomaiset. Kuvaa ehkä vaalennettu paikoin liikaakin. Äänet rokkasivat kivasti, etenkin musiikkien osalta. Dolby TrueHD-ääniraita toimi kivasti vaikkei viritinvahvistimeni mikään hirveän uusi olekaan, ei esimerkiksi tue laisinkaan DTS-ääniä, joten ajattelin että näinköhän edes toimivat äänet. Tekstityksessä en muista juurikaan virheitä nähneeni. Extroja löytyy varsin runsaasti. Alkuperäisten dokumenttien lisäksi myös hieman uudempaa. Yksi dokumenteista kertoi kuvauksissa käytetyn haamujengin auton kunnostuksesta, toisessa taas kerrottiin 2000-luvun lopulla tehdystä pelistä, joka on eräänlaista jatkoa näille elokuville ja kolmannessa erikoistehosteiden teosta. Elokuvan voi katsella myös niin että välillä tekijät kertovat kulissien takaisista asioista. Netin kautta voi katsella myös enemmän extroja. Valitettavasti en saanut levyä toimimaan tietokoneen blu-ray-asemassa, joten ne jäivät katsomatta. Kommenttiraitaa en myöskään kuunnellut, mutta täytyy jossain vaiheessa katsella elokuva uudestaan sen kera. Osa extroista oli dvd-laadulla. Jos on nähnyt elokuvan vain täyskuvallisena niin nyt on hyvä aika katsella se alkuperäisellä kuvasuhteella täysteräväpiirtona blu-raylta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti